2014. október 31., péntek

Kakaós csomó/kifli - Blogkóstoló 19.

Egy újabb blogkóstolós recept következik. A házigazda Fűszermánia, a nekem sorsolt blog pedig Sherpa konyhája. Hosszas válogatás után a párom egy reggeli finomságot rendelt a blogról. A végére két féle alakban is elkészültek a péksütik. Egyszer a lánykám segítségével az eredeti, csomó formában, egyszer pedig csíkos kifliként.





Hozzávalók
  • 60 dkg kilófaló kelt tészta liszt 
  • kb. 3 dl tej
  • 1 tk fruktóz 
  • 1 dl olaj  
  • 1 cs. instant élesztő 
  • csipet só
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony) 
  • 3 ek kakaópor 
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

1 dl tejet meglangyosítok és elkeverem benne a fruktózt és az élesztőt, majd felfuttatom. A lisztbe belekeverem a sót, majd hozzáadom az olajat, 1,5 dl tejet, az édesítőt és a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozom apránként adagolva hozzá még a maradék tejet. A liszttől függ, hogy pontosan mennyire lesz szükség. Nekem egy kicsivel több kellett, mint 3 dl, hogy szép, rugalmas tésztát kapjak. A kész tésztát ketté osztom és az egyik egyik felébe beledagasztom a kakaóport, amit előtte kikevertem 1-2 ek tejjel. Nem kell keleszteni, rögtön formázható.
Csomó esetén mindkét cipót 3-3 felé osztom, amit tovább harmadolok. A tészta darabokat hosszúkásra sodorom, és 3 szálat összefonok (2 fehér - 1 barna, illetve 2 barna - 1 fehér). Az elütő színű szál kerül kezdéskor középre. A fonat két végét összecsípem, így alakul ki a csomó. 
Kiflinél a két cipót elfelezem és kör alakúra nyújtom. Két eltérő színű korongot lazán egymásra rakom, és nyolc részre vágom, mintha tortát szelnék.A fölül lévő tésztacikket egy kicsit előrébb csúsztatom, majd a széles végén elkezdem feltekerni. Egy kicsit meggörbítem a kész rudat, hogy kifli formát kapjak.



Formázás után 30 percet kelesztem, majd lekenem a felvert tojással.



180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 percig (amíg egy kis színt kap a tészta) sütöm.



Köszönöm szépen a receptet, nagyon ízlett a családnak a friss péksüti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése