2014. augusztus 17., vasárnap

Almás béles

Elég jó volt a nyári alma termésünk, így annak felhasználásával készült ez a finom süti. Nálam Horváth Ilona szakácskönyve az alapmű. Az eredeti recept ebben található.




Hozzávalók:

Tészta:
  • 30 dkg ch-csökkentett liszt (nálam Kilófaló alapliszt), 
  • 15 dkg margarin, 
  • 3 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony), 
  • 1 egész tojás, 
  • 1-2 kanál tejföl, 
  • csipetnyi só

Töltelék:
  • 1 marék dió, 
  • 1 kg alma, 
  • 10 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam 2,5 dkg Mardo Sweet 4 You), 
  • fahéj
Tetejére tej


Elkészítés

Az almákat meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Megszórom az édesítővel és a fahéjjal és félreteszem.
A margarint felkockázom, majd a tészta többi hozzávalójával gyorsan összegyúrom. Ne legyen túl kemény a tészta, de ne is ragadjon. Mivel ez a liszt több folyadékot igényel, ezért a tejföl pontos mértékét nehéz megadni. Két nem egyforma nagyságú cipóra osztom a tésztát. A nagyobbik adagot akkorára nyújtom, hogy a tepsi oldalára is jusson belőle (kibélelem a tepsit vele).
Ledarálom a diót és szétterítem a tésztán. Erre halmozom a kinyomkodott almát, majd a másik tésztát is kinyújtom. Ezzel betakarom a tölteléket. Villával megszurkálom a fölső lapot és tejjel lekenem. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig (amíg rózsaszín nem lesz a teteje) sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése