2014. március 4., kedd

Mákos guba

Karácsonyi vacsora nem képzelhető el nálunk mákos guba nélkül. Az elkészítésbe a gyerekek is szívesen segítenek.


Hozzávalók
Gubarúd:

  • 40 dkg kilófaló kelt tészta liszt
  • 1 cs. instant élesztő
  • kb. 2 dl tej
  • 1 dkg fruktóz
  • 3 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 1 csipet só
Mákos guba:
  • gubarúd
  • 3 tojás
  • 5 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 l tej
  • 10 dkg mák
  • 3 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam tabletta)
  • 1 citrom
  • 1 kk fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 5 dkg margarin
Elkészítés
Gubarúd:
1 dl tejet meglangyosítok a mikróban és elkeverem benne a fruktózt és az élesztőt. A lisztet kelesztőtálba mérem. Hozzáadom az édesítőt, a sót, majd a megfuttatott élesztőt. Összegyúrom a tésztát a langyos tejet apránként adagolva. A kilófaló liszt kicsit több folyadékot igényel, mint a simaliszt. A jól kidolgozott tészta nem ragad az edény falához, de nem is túl kemény. Meleg helyen duplájára kelesztem. A megkelt tésztából rudacskákat formázok (vagy befogom a gyerekeket ) és sütőpapíros tepsibe teszem. 30 percet pihentetem, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöm. Nem szabad megvárni, hogy teljesen barna legyen, mert nagyon megkeményedik, ha kihűlt.

Mákos guba:
A gubarudat felkarikázom. A tojásokat kézi habverővel összekeverem az aromával és a folyékony édesítővel. Hozzáöntöm a tejet és ezzel is elkeverem, majd a gubarudat beleforgatom. A mákot az édesítő tablettákkal ledarálom. Hozzáadom a fahéjat és a citrom héját. A citromnál figyeljünk, hogy kezeletlen legyen. Ha nem kell a citrom leve, akkor a fűszerek között megtalálható szárított citromhéjat szoktam használni. A margarin egy részével kikenek egy tepsit. Beleteszem a gubarudak felét. Megszórom a mákos keverék felével, majd a mazsolával (a tetejére nem teszek, mert megég). Erre jön a maradék gubarúd. A tetejét megszóróm a mákkal, majd a maradék margarinnal megpöttyözöm. 175 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.



  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése