2014. január 15., szerda

Karácsonyi bon-bonok

Egy-két éve karácsonyra bon-bont szoktunk készíteni, ami ajándéknak is jó, illetve helyettesíti a bolti szaloncukrot. Ez volt az idei választék:


Zserbó golyó

Hozzávalók
  • 15 dkg dió
  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 tk vanília aroma
  • fahéj
  • 2-3 ek cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 1-2 ek a barack áztatóvízéből
Elkészítés
15 dkg aszalt barackot kissé összevágok, majd annyi forróvízbe áztatom 15 percre, ami ellepi. A maradék barackot apróra vágom és szintén beáztatom. (Így a barack egy kicsit visszapuhul.) Egy késes robotgépbe szórom a diót és ledarálom. Belerakom a 15 dkg barackot, vanília aromát, fahéjat, majd pépesre dolgozom. Én rakok hozzá egy kis édesítőt, de ez ízlés kérdése. A jól formázható állaghoz nekem 2 ek áztatóvíz is kellett. A végén belekeverem a masszába az apróra vágott és lecsöpögtetett barackot, majd golyókat formálok belőle. 

Csokis kukoricapehely

Hozzávalók
  • egy-két csokimikulás
  • kukoricapehely
  • rumaroma
Elkészítés
Ennél a "receptnél" nem tudok arányokat írni. Mikróban felolvasztom a csokimikulásokat. (1-2 percet vesz igénybe, de fél percenként meg szoktam nézni és megkeverem, nehogy odaégjen.) Rumaromát adok hozzá, majd annyi kukoricapelyhet, amennyit felvesz. Kiskanállal halmokat rakok a bon-bonos papírokra és hagyom megdermedni.

Kókusz bon-bon 

A recept alapja innen származik.
Hozzávalók
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 ek kakaópor
Elkészítés
A kókuszreszeléket késes robotgépbe teszem és pépesre őrlöm. Ez a művelet elég sok időt vesz igénybe. Egy idő után a kókusz el kezd felragadni az edény falára. Ezt szépen visszakotrom, majd újraindítom a darálást. Nekem nem sikerült teljesen folyósra darálni, mint a mogyorót, de azért szép pépes lett. Megolvasztom a csokit és az aprítóba öntöm a kakaóporral együtt. Alaposan összekeverem, majd szilikon bon-bonos formába töltöm a masszát. Ezt követően hűvös helyen megdermesztem.

Sportszelet

Hozzávalók
Massza:
  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukornak megfelelő édesítő (nálam folyékony)
  • 3 ek kakaópor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg csokoládé
  • 1 ek rumaroma
Máz:
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 1 ek kakaópor
  • 2,5 dkg cukornak megfelelő édesítő

Elkészítés
Massza
A margarint a tejjel kis lángon felolvasztom. A tűzről levéve belekeverem a kakaóport, az édesítőt és a rumaromát. Hozzáöntöm a darál kekszhez. Mikróban felolvasztom a csokit, majd ezt is a masszához keverem. Egy sütőpapíros tálcára borítom a keveréket és elsimítom.

Máz:
A kókuszzsírt felolvasztom és belekeverem a kakaóport és az édesítőt.

Összeállítás:
A massza tetejére kenem a mázat és hagyom teljesen megdermedni. Mikor már teljesen szilárd, megfordítom és lehúzom a sütőpapírt. Az eredeti sportszeletnek megfelelően erre a felére is mázat kenek és felszeletem. Ilyenkor még könnyű elvágni és nem fog törni a máz. Utána hagyom megszilárdulni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése